Navigering Start Tjänster
"Superdatorn" MSI GS73VR PDF Skriv ut E-postadress
Kan en bärbar avsedd för spel fungera som daglig produktivitetsmaskin? Istället för "en vanlig" Dell med dockningsstation? Mjo...
Sedan hösten 2016 hade jag ögonen på datorn MSI GS73VR - egentligen en bärbar speldator, men främst den stora fina 17,3"-skärmen med 4K-upplösning lockade, så kraftfull (Quad Core i7, 16GB RAM, 512 GB NVMe SSD och GTX 1060-grafik) i en platt och ganska lätt konstruktion. Men den kostade över 25 000 kr vilket var nära dubbelt vad en rimlig Dell-maskin med docka kostade.

Men med prisbevakning på Prisjakt kom plötsligt ett mail att den sänkts till 19 990 på Webhallen, så det blev "årets julklapp" till mig själv i december 2016 :-)

Det finns flera rescensioner av maskinen på nätet, om att den blir varm, att SD-kortläsaren är långsam, någon förproduktionsenhet med dålig passform med mer. Här två egna erfarenheter:

  • ett par gånger har den på egen hand vaknat upp i väskan och instängd utan ventilation blir den ruskigt varm, aouch! Det får inte hända, så jag har försökt stänga av den så fort jag vet att jag inte riktigt har koll på maskinen under transport.
  • gångjärnet till skärmen är trögt och man får "bända isär" skärm och tangentbord - står den på ett bord och man lyfter skärmen följer tangentbordsdelen med istället för att öppna sig
Häromdagen hände det som inte fick hända: den var mycket varm instängd i väskan - jag upptäckte det i bilen, tog fram den och öppnade - men då plasten i locket var så varm släppte fyra muttrar som skärmlockets högra gångjärn är fäst med...!

Ryys, en maskin med denna prislapp vill man ju inte kassera efter 9 månader. Funderade på garanti men att klara sig utan den riktiga datorn en vecka eller kanske två, det går ju inte. Först en tillfällig tejpning så det försiktigt med extra grepp om höger gångjärn gick att öppna och lika försiktigt stänga...

Så sökningar på Youtube, och fler har haft samma problem, här en kille som verkligen limmar ihop sitt vänstra gångjärn - men också det VIKTIGA TIPSET: lossa lite på den där muttern så skärmen öppnas lättare - innan det är för sent!!!

https://www.youtube.com/watch?v=kj7IbsAsho0

Själv fäste jag först tillbaks de fyra små muttrarna i plasten med superlim, så superlim i skåran där gångjärnet sitter i locket, tryckte ihop, skruvade och en liten rand superlim runt gångjärnet mot locket. Och med gångjärnets mutter aningen lösare är datorn "som ny" igen - fast bättre då locket kan öppnas mycket lättare!

I samma veva ville Windows 10 installera uppdateringar - har släpat lite med Windows 10 Creators Update som kom i mars 2017, men nu i september "tvingade den sig in" vid en omstart. Och wow, maskinen verkar gå mycket svalare, tystare och bättre så det borde man gjort tidigare...! Tittar man i Aktivitetshanteraren ligger den på några enstaka procent vid lätt belastning "som den borde" mot tidigare uppåt 20% för diverse bakgrundsgrejjer som käkade CPU-cykler och alstrade värme. Med Core Temp visades tidigare minst 40-50 grader vid lätt användning - just nu visas 35 grader vilket aldrig hände innan denna uppdatering!

Som ersättare för kontors-laptop

Istället för en "vanlig Dell" med docka har jag använt speldatorn som daglig produktivitetsdator, med Word, Excel, mycket Internet och epost, så Photoshop och en del videoredigering och provat några spel (men väldigt lite).

Det bästa är den stora skärmen - har en 28" 4K-skärm att ansluta på skrivbordet, men gör inte alltid det då den inbyggda 17,3"-skärmen är såpass stor och bra att den inte begränsar. En del program har lite svårt med skalning till 4K-upplösning - detaljer kan bli väldigt små - men i de flesta program funkar det fint med 150% storlek i Windows. Så är det en kraftfull maskin som orkar det mesta, visst blir den varm när den får jobba (koda video) men det är ju bara ibland - och som nyss sagt: med senaste Windows 10-uppdateringen är den en markant skillnad i värme och fläktljud vid lätt användning!

För lagring ger den snabba NVMe SSD:n på 512 GB läshastigheter på över 2 000 mb/s och skrivhastigheter på 900 mb/s vilket är uppåt 4 ggr resp. 2 ggr snabbare än någon SATA-disk kan ge - riktigt riktigt bra. Bytte även den sekundära 2TB roterande disken mot en 1TB SSD så med totalt 1,5 TB riktig snabb respektive snabb lagring är det ett nöje att kopiera stora filer, söka och indexera! :-)

Summa summarum:

  • stor fin skärm med 4K-upplösning
  • kraftfull och snabb i allt
  • förvånansvärt lätt och smidig att bära med
Med det sagt, MSI GS73VR är inte för alla - den kostar, den tar plats på mötesbordet och det finns betydligt billigare och mindre maskiner att ha med sig - men den är mycket komplett som kraftfull bärbar ersättare för "vanlig Dell med docka".

Av Erik Liljencrantz 2017-09-08 07:55, uppdaterad 2017-10-23 21:29