Senaste Win10-uppdateringen PDF Skriv ut E-postadress
Så har senaste uppdateringen till Windows 10 släppts 2015-11-12 och börjat synas i Windows Update strax efter. En del saker verkar bättre. Ännu bättre faktiskt.

På tre av tre maskiner fick dock uppdateringen startas manuellt, något misslyckande, så igen och då installerades den. Och det tog sin tid, även med snabb SSD.

Hur ser man om datorn är uppdaterad? Med kommandot WinVer (tryck Windows-tangenten, skriv winver) visas versionsrutan, i ursprungliga Windows 10 ser den ut så här:

vilket nu blivit så här:

Lite lustigt att de ändrat från

 • Windows 10.0 (Build 10240)
 • till
 • Version 1511 (OS-version 10586.3)
 • men man får väl tolka 1511 som år 2015 och november - fast sen står det © 2016 nedanför vilket då är lite tidigt. Dock verkar detta i linje med att Windows 10 skulle vara "den sista" Windows-versionen men där Microsoft kommer fortsätta skicka ut uppdateringar inom denna version under en lång tid framöver.

  Funktionalitetsmässigt då? Först noteras att har man ändrat startbild återställs denna till Windows egen. Har man bytt standard webbläsare återställs den till Edge. Har man angivit Adobe Reader som PDF-läsare återställs det till PDF-visaren i Edge. Säkert fler återställningar till MS standardinställningar. Lite fräckt och säkert något konkurrens-myndigheterna kan komma att irritera sig på också...

  På en maskin som ofta är på lång tid började ljud och video hacka i Win10, sådär varannan minut, det verkar just den maskinen slutat med efter uppdateringen. Mycket positivt. Säkert har fler buggar fixats, baserat på en del av de där data som Windows 10 samlar in till Microsoft, med eller mot ens vilja.

  Annars verkar det vara ett antal små för de flesta nästan omärkbara förbättringar, men 30% snabbare än Windows 7 (kanske), "Hitta min enhet" är en bra funktion och ännu bättre snap-funktion för flera fönster är några saker att kolla upp. Se dessa artiklar om Du verkligen vill veta det mesta:

 • ...30% faster than Windows 7 - och bättre Cortana, Edge, mer egna färger, fler val för Start-menyn
 • ...10 secret features - kolla #4 med Windows snap
 • ...three nasty surprises - #1 ta ur SD-kort ur kortläsaren vid uppdatering
 • Sammantaget, en omfattande uppdatering som gör Windows 10 ännu lite bättre. Har Du inte redan uppgraderat från tidigare Windows-versioner, gör det, men var försiktig, saker kan gå fel så ta backup innan - allra helst: klona hela Windows till ny disk - varför inte en snabb SSD - och uppgradera sedan på den nya disken (skulle det gå dåligt är det bara att byta tillbaks till den gamla disken).

  Och vår sales-pitch: nu kallar Microsoft Windows 10 för redo för hela organisationer. Vill Du ha hjälp att planera och uppgradera företagets maskiner med den bästa versionen av Windows hittills, kontakta gärna oss så kan vi bistå - med råd och dåd - normalt utvecklar vi programvara men vi kan uppgraderingar och driftsättningar också.

  Av Erik Liljencrantz 2015-11-20 00:18, uppdaterad 2015-11-20 01:15