Programtips - fri programvara PDF Skriv ut E-postadress

På nätet finns mängder av fria program som alternativ till kommersiella. Ibland är de bättre, ibland är de billigare (gratis!). Passar på att tipsa om några av dem vi använder i denna artikel.

Först skall sägas att vi inte är "fanatiska open source-förespråkare" utan använder både kommersiella och fria program, både i Windows och Linux.

Samtliga program nedan är fria program som kan hämtas gratis från nätet. Man spar inköpskostnaden, men slipper också hålla reda på licenser inom företaget då de får användas fritt på valfritt antal datorer.

Logo FirefoxWebbläsare: vi kör mest med Firefox av flera skäl, den är snabbare och tar mindre minne samt kanske viktigast för oss som utvecklare: den har tillägg som FireBug som gör att man kan kika mer "under skalet" på websidor och olika typer av felmeddelanden. Naturligtvis har vi Internet Explorer samt Google Chrome, Apple Safari och Opera också för att kolla att webbar vi bygger funkar i dessa.
Hämta FireFox »


Logo ThunderbirdEpost-program: från att tidigare ha kört Eudora (och betalt för det) har vi sedan något år gått över till ThunderBird, ett renodlat epost-program som funkar bra även med stora arkiv epost. Jämfört med Outlook (som också används för en särskild adress) är Thunderbird snabbare på sökningar och känns mer förutsägbar för just epost-hantering. Däremot saknas kalender och gruppfunktioner som i Outlook med Exchange-server. Just nu testar vi utvecklingsversionen kallad Shredder som kommer bli Thunderbird version 3.0 och tillägget EnigMail som skyddar epost med kryptering och signering (för vanlig epost är egentligen öppet som vykort).
Hämta Thunderbird »

Logo OpenOfficeKontor: i allt vesäntligt kan OpenOffice vad stora MS Office kan. Jämför man med senaste Office 2007 så är dessutom OpenOffice mer som andra program med menyrad+knapprad istället för det annorlunda påfundet med "ribbon" som senaste Office försöker tvinga in oss i ("ribbon" fungerar förståss, men kräver omlärning och skiljer från hur de flesta andra program fungerar). Med några enkla inställningar sparar OpenOffice i samma format som MS program (.doc, .xls och .ppt). En del formler och diagram i kalkyldelen funkar bättre än i Excel.
Hämta OpenOffice »

Logo GimpBildbehandling: om vi suttit hela dagarna och ritat webgrafik hade vi förmodlingen investerat i Adobe Photoshop. Nu ritar vi bara lite grafiska delar ibland och även om vi har någon gammal Photoshop-licens så fungerar Gimp väldigt bra. I Gimp finns alla vanliga verktyg som Photoshop har, lager finns och rent funktinoellt saknas inget. Däremot får man ibland tänka annorlunda än i Photoshop då kommandon heter eller fungerar lite annorlunda. Upplägget med helt fristående fönster är också lite annorlunda att hantera.
Hämta Gimp »

Ytterligare en fördel med dessa program är att de finns till Windows, Linux, Mac OS X med flera operativsystem så man enklare kan byta operativsystem och ändå känna sig hemma.

En rekommendation om man vill spara in lite på licenskostnaderna för program i ett större företag eller organisation är att prova fria alternativ och främst för dem som inte hårdkör respektive program dagarna i ända välja de kostnadsfria alternativen.

Av Erik Liljencrantz 2009-09-09 07:09, uppdaterad 2009-09-09 08:00